Onverwacht nachtje ziekenhuis

Afgelopen woensdagavond toen ik ging slapen kreeg ik ineens enorme pijn onder in mijn buik. Dit zakte na vijf minuten af en ik heb er toen geen seconde bij stil gestaan dat het mijn darmen wel is zouden kunnen zijn..

De hele nacht bleef ik last houden van een zeurende pijn waarvan ik in de eerste instantie dacht dat het pijn in mijn blaas was. Ik was al een paar dagen niet lekker en dacht dat het een blaasontsteking zou zijn. In de ochtend rond half 7 werd de pijn erger en voelde ik dezelfde pijn als in april en de andere keren wanneer ik een draai in mijn darm had. Om 8 uur heb ik de huisarts gebeld en die adviseerde mij om direct de spoedeisende hulp te bellen. Uiteindelijk heb ik de poli chirurgie gebeld en gekozen voor een spoednummer. Daar verbonden ze me door met de stoma verpleegkundige en zij vertelde dat mijn eigen chirurg (gelukkig!) op dat moment spreekuur had en dat ze gingen overleggen. Ik werd teruggebeld en ik mocht meteen naar haar spreekuur komen.

In het ziekenhuis bij mijn chirurg aangekomen ging zij mij onderzoeken en concludeerde dat het in mijn buik inderdaad niet zo was als normaal en ik had ook teveel pijn, zij stuurde mij gelijk door naar de spoedeisende hulp. Ik vroeg haar om contact op te nemen met Groningen zodat ze daar een matje konden plaatsen als er weer een draai zou zitten.
Ze vertelde dat als ze dat nu ging doen en er werd een matje in gezet dat de stoma dan nooit meer weggehaald zou kunnen worden. (en voor zo’n operatie willen ze mij nog onderzoeken in Groningen omdat dat meer voorkeur heeft dan een matje) maar dat ik goed genoeg was om de reis naar Groningen te kunnen maken en dat zij (als dat mijn wens was) Groningen zou bellen nadat er op de spoedeisende hulp een buikoverzichtsfoto was gemaakt.

Op de spoedeisende hulp hebben ze een buikoverzichtsfoto gemaakt. Hier was helaas te weinig op te zien. Ondertussen hadden zowel de assistent chirurgie als mijn eigen chirurg contact gehad met Groningen. Daar wilden ze mij niet acuut opnemen en ze zeiden dat Zwolle dit acute probleem op moest lossen en dat zij mij gingen helpen om definitief van de problemen af te komen met een operatie waarbij de stoma verwijderd word en mijn darmen opnieuw aangesloten of met een operatie waarbij een matje geplaatst wordt. Maar ze vertelden dat ze dit nooit acuut zouden doen. Dus een overplaatsing naar Groningen zou niet veel verschil maken op dat moment.

Er werd besloten om mij in Zwolle op te nemen en daar een CT scan te gaan maken. Ik werd opgenomen op de acute opname afdeling (waar ze mij nog kennen want dit is de derde keer in een jaar tijd) en ik moest een heleboel liters contrast vloeistof drinken. Mensen die dit vaker hebben gedronken weten dat dit heel vies is. Na een paar uur werd de CT scan gemaakt en werd ik heel beroerd van het extra contrast vloeistof dat ik via mijn infuus kreeg. Ik was sowieso de hele dag al flink beroerd en mijn stoma liep sinds de ochtend ook niet meer.

Door het contrast vloeistof (denken ze) begon mijn stoma al voor het maken van de CT scan weer te lopen en dat was al een goed teken. Toen de chirurg aan het begin van avond lachend binnen kwam lopen met het goede nieuws dat de scan er prima uit zag en dat de stoma ook al weer liep (goed teken) werd mij verteld dat ik eventueel ook naar huis zou mogen. Maar gezien mijn eerdere darmafsluitingen en het feit dat ik eerder heb gehad dat de stoma door contrastvloeistof weer liep en later niet meer besloten ik en de verpleging dat het beter was om nog een nacht te blijven en voorzichtig weer wat te gaan eten om te kijken of mijn darmen niet weer vast zouden lopen.

Deze nacht is gelukkig goed gegaan en ik ben sinds gisteren weer lekker thuis. Gisteren was ik nog heel beroerd maar vandaag voel ik me al wat beter! Wat de oorzaak van deze darmproblemen was is niet helemaal zeker maar ze denken aan een knik in mijn darm dat door het contrastvloeistof weer terug geschoten is op de goede plek.
Over een paar weken heb ik een extra afspraak met mijn chirurg in Zwolle en in Groningen wordt er meer spoed gezet achter de onderzoeken die ik daar moet krijgen om te kijken hoe ik definitief van deze darmafsluitingen / draaien af kan komen die iedere keer terugkeren.

Voor nu even een rustig weekend op de planning! Even bijkomen van een paar dagen flink beroerd te zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *