Revalidatie en omschakeling

Positief nieuws en een stapje in de goede richting! Bij het revalidatiecentrum ben ik nu gestart met zwemmen om zo mijn conditie te kunnen verbeteren. De fysiotherapeute vond ook dat het al een stukje beter leek te gaan, dat is positief nieuws! Groningen belde vandaag met nieuws over onderzoeken voor mijn dunne darm en dat was toch weer even omschakelen.

De chirurg uit het UMCG in Groningen belde mij aan het eind van deze middag op. Ik heb gisteren een gesprek gehad met de chirurg in Zwolle en zij heeft gebeld naar Groningen met de vraag hoe lang het nog zou duren voordat ik de onderzoeken zou krijgen om te bepalen of ze mijn stoma weg kunnen halen. Zij vindt dit ook een hele goede optie, ze vertelde mij dat geen enkele arts er om staat te springen om mijn stoma doormiddel van een matje vast te zetten. De optie om de stoma te verwijderen en mijn dunne darm opnieuw aan te sluiten heeft nog steeds de voorkeur.

Vandaag werd ik hier over gebeld. Het apparaat waarmee ze dit onderzoek doen is nog steeds defect. De chirurg had overleg gehad met collega’s en ze hebben contact gehad met een bekkenbodem fysiotherapeute en hun voorstel is dat zij mij gaat onderzoeken om te kijken wat de functie is in mijn bekkenbodem. Is de functie goed dan zou ik in principe groen licht krijgen voor de operatie om de stoma de verwijderen. De onderzoeken met het speciale apparaat zijn dan niet meer nodig.

Ik heb gevraagd of het weg halen van de ileostoma echt de beste optie is en of er niet beter een matje geplaatst kan worden. Nu is het zo dat als ze een matje plaatsen dat dit dan heel moeilijk weer ongedaan te maken is. Bij de operatie waarbij ze de stoma verwijderen kunnen ze het eventueel nog terugdraaien als ik daar problemen mee krijg. Uiteraard verwachten ze niet dat dit nodig is en is hierover goed overlegt. Het is lijkt de artsen beter om voor deze operatie te gaan.

Ik heb een hele poos gedacht dat ik nog wel een keuze had in dit proces en tijd om hier over na te denken. Maar het hebben van een keuze valt nu wel weg. Er moet iets gaan gebeuren, dat is duidelijk want zo kan het niet langer doorgaan. Ik kom iedere keer terug in het ziekenhuis met draaien om de stoma heen en daardoor word ik doodziek en krijg ik een spoed operatie waardoor ik weer inlever en waarvan het herstel steeds moeizamer gaat. Dat kan niet eindeloos blijven duren en het is ook niet leefbaar.

Toch heb ik twijfels over de operatie. Ik heb het gevoel dat ik net mijn leven weer op de rit aan het krijgen ben en ik ben bezig met de toekomst. Mijn werk weer oppakken, een eigen woning noem maar op. Ik ga de zaken die geregeld moeten worden voor een woning en het oppakken van werk wel doorzetten want ik wil niet mijn hele leven stil zetten voor een operatie die er (misschien) aan gaat komen, ondanks dat ik dit best moeilijk vind. Deze operatie is natuurlijk ook voor een goed doel en dat probeer ik voor ogen te houden. Het is de bedoeling dat het er allemaal beter op gaat worden.

De chirurg verwacht ook dat ik van deze operatie goed herstel omdat ik er nu fit in ga en niet doodziek zoals bij de spoed operaties. Dat geeft mij in ieder geval een gerust gevoel. Ik denk dat de keuze voor levenskwaliteit (dus zonder draaien en spoed operaties) altijd een goede keuze is en het voelt ondanks mijn twijfels ook wel goed. Ik probeer nu gewoon verder te gaan en alles op mij af te laten komen! Ik zie wel wat er gaat gebeuren en ik ga gewoon door met plannen maken voor de toekomst. Hoe lastig dit soms ook kan zijn.

Eén gedachte over “Revalidatie en omschakeling”

  1. Goed nieuws Lian! Twijfelen is logisch… Een operatie is niet niks… Je kan het ook zo bekijken: je probeert je leven weer op de rit te krijgen, maar door de draaiingen word je elke keer weer een stap terug gezet. Door te investeren door middel van de operatie levert dat na herstel meer stabiliteit op en staat er minder in de weg om lekker te werken, op jezelf te gaan en te genieten van een fijn, gezellig en sociaal leven 😊

    Liefs (andere) Lian 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *