Nieuwe start 2017!

Het nieuwe jaar is begonnen. Het oude jaar heb ik afgesloten met een gevoel van opluchting. Een nieuw jaar dat gaat starten met nieuwe kansen en het oude jaar kan ik nu achter mij laten.  Ik ga voor een nieuw begin in 2017! Om te beginnen gaat het revalideren verder en er komt een operatie aan. Vooral dat laatste is heel spannend!


Afgelopen december heb ik een gesprek gehad bij mijn chirurg in Zwolle. De bekkenbodem therapie is goed gegaan en de therapeut is heel positief. Dit heb ik met de chirurg besproken en ze zei ‘zullen we het maar gewoon doen?’ Met andere woorden. We gaan voor die ene kans, die ene kans dat dit een operatie is die 100% goed uitpakt en mij van de draaien in mijn dunne darm af helpt. De kans van slagen is te groot om het niet te proberen, dit is ook het advies vanuit het team in Groningen.

Natuurlijk zitten er ook risico’s aan de operatie. Het is de eerste week afwachten of het allemaal gaat werken zoals wij willen dat het werkt en het is de vraag of er geen (ernstige) complicaties ontstaan. Ze willen tijdens de operatie mijn ileostoma weg gaan halen en mijn dunne darm aan gaan sluiten op een stukje dikke darm dat er nog zit. (in 2011 hebben ze heel veel dikke darm weg gehaald) en dat dan weer aansluiten op de endeldarm. Het kan zijn dat deze aansluitingen gaan lekken. Een nieuwe operatie waarbij de stoma toch weer teruggeplaatst zal worden is dan een mogelijkheid. Dit kan ernstige gevolgen hebben zoals IC opname en noem maar op.

Maar als de operatie wel slaagt dan ben ik dus en van de stoma en van de draaien af. (of de draaien echt weg blijven kunnen we pas zien op lange termijn) en dat zou wel helemaal geweldig zijn! Ik heb de stoma geaccepteerd en ik wou eerst niets van bovenstaande operatie weten omdat ik weet wat voor heftige operatie het is. Maar door leven met die draaien die steeds terugkeren is ook geen optie voor mij en hoe langer ik erbij stil sta hoe meer ik het idee van een leven zonder stoma  ga waarderen! Stel je voor, weer een mooie bikini aankunnen zonder zorgen over een zakje aan je buik? Dat klinkt mij eerlijk gezegd wel als muziek in de oren. Al gaat het natuurlijk om de draaien waar ik vanaf moet komen!

Alleen zover zijn we nog niet. De revalidatie gaat voorlopig door zoals deze nu is. Dit houdt in twee dagen in de week naar het revalidatie centrum en een ochtend per week naar kantoor. Het revalideren valt mij nog steeds wel zwaar en het kost veel energie. Toch kan ik over de afgelopen weken zien dat ik wel aan het opbouwen ben. Denk aan van 14 naar 16 en vervolgens naar 18 baantjes zwemmen en een uur extra werken op kantoor. Zo ga ik toch steeds een stukje vooruit ook al gaat het voor mijn idee soms heel erg langzaam en ben ik voor mijn gevoel niet zo ver als ik zou willen zijn.

Na de operatie komt mijn revalidatie arts uit het ziekenhuis bij mij langs en zij gaat dan met mij bespreken wat er nodig is qua revalideren na de operatie. Het kan zijn dat ik toch een paar weken intern opgenomen moet worden in het revalidatie centrum als het reizen te zwaar voor mij is. Maar ik kan daar nu nog weinig over zeggen, eerst de operatie maar afwachten en dan weet ik pas wat er daarna moet gaan gebeuren om mij weer op niveau te krijgen.

Zoals het nu lijkt staat de operatie voor februari op de planning, helemaal zeker weet ik dit niet. Ik krijg een week voor de operatie een brief binnen met de precieze data en ik moet nog langs het pre operatief spreekuur. Heel spannend weer allemaal! Ik hou jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *