De revalidatie is weer gestart

Het is nu bijna drie maanden geleden dat ik een operatie heb gehad. Ik ben alweer een paar weken gestart met revalideren bij het revalidatiecentrum. Hoe dit tot nu toe gaat vertel ik in deze blog!

13 april ben ik bij de chirurg geweest en zij is heel tevreden! De operatie pakt tot nu toe goed uit en we hebben ook nog even goed kunnen bespreken dat het ook gewoon echt niet anders kon. Ze was heel duidelijk, doorgaan met die draaien in mijn darm bij de stoma betekende steeds meer risico op geen toekomst en werd steeds meer onleefbaar. De risico’s die we hebben genomen zijn absoluut niet voor niets geweest. Nu hopen we dat de situatie in mijn buik stabiel blijft, in oktober mag ik terug komen bij de chirurg om te bespreken hoe het op langere termijn gaat.

Ongeveer vier weken geleden ben ik opnieuw gestart met een revalidatie traject. Zoals we dit voor de operatie eigenlijk al hadden besproken. Ik ben begonnen met fysiotherapie en ergotherapie. Bij de fysiotherapie zijn we verder gegaan met oefeningen / fitness in de zaal, denk hierbij aan de handbike en een beenfiets. Ook zijn we begonnen met het oprekken van mijn beenspieren. Dit moet eigenlijk wekelijks gebeuren maar dit heeft een tijdje stil gestaan, dat hebben we (zowel ik als de fysiotherapeute) ook gemerkt! Het rekken gaat best moeizaam en is ook pijnlijk. Heel belangrijk dat we dit blijven doen zodat mijn benen wat soepeler gaan worden.

Ook zijn we voorzichtig weer begonnen met het oefenen met lopen. Ik doe dan speciale been beugels aan tot onder mijn knieën en dan kan ik met een rollator of in de loopbrug wel een paar meter lopen. Helaas vraagt dit veel energie en na een tijdje zak ik door mijn knieën, zonder steun heb ik ook een heel slecht evenwicht. Ik krijg heel vaak de vraag of het lopen nu beter gaat worden en of dit het doel is van de revalidatie. Dit is niet het geval. We zijn ermee bezig zodat mijn botten en beenspieren sterk blijven en natuurlijk zou het mooi zijn als ik weer een beetje meer met de rollator kan lopen, maar helemaal lopen zoals vroeger dat gaat niet meer gebeuren. Het doel is voornamelijk het opbouwen van mijn conditie en uithoudingsvermogen zodat ik mijn normale dagelijkse dingen weer kan gaan oppakken. (waaronder mijn werk op kantoor)

Bij de ergotherapie kwamen we al na een half uur tot de conclusie dat het bespreken van mijn energie verdeling eigenlijk niet meer nodig is. Ik hou alles wat ik doe in mijn agenda bij zodat ik precies kan zien als ik mij heel moe of slecht voel waar dit eventueel van zou kunnen komen. Wel heeft de ergotherapeut nog het een en ander aangepast aan mijn rolstoel voor een betere zithouding. Dit gaat nu goed dus deze therapie hebben we afgerond.

Vorige week ben ik begonnen met zwemmen en dit viel nog best tegen! Ik merk dat tijdens het zwemmen de wond op mijn buik en het binnen in mijn buik nog aardig trekt. Ook het baantjes zwemmen is veel zwaarder dan eerst, maar dat had ik ook wel verwacht! Toen voelde ik wel dat ik echt nog ergens vandaan moet komen en dat mijn lichaam wel weer een klap gehad heeft. Het zwemmen gaan we uitbreiden naar twee keer per week zodat ik even wat intensiever aan de gang kan gaan. Hoe dit in de toekomst er uit gaat zien om mijn conditie te onderhouden naast mijn normale dagelijkse dingen weet ik nu nog niet, voor nu gaan we iets intensiever!

Ook ben ik vorige week begonnen in de sportzaal. We gaan de komende weken nog kijken waar de precies de focus op gaan leggen hier maar we zijn vrijdag begonnen met basketbal vanuit de rolstoel. Dit was best intensief en ook een goed training voor mijn conditie. We gaan de komende weken een aantal dingen hier in uitproberen.

Binnenkort heb ik ook een afspraak bij mijn arts in het revalidatie centrum. We gaan dan bespreken hoe het tot nu toe gaat, ik heb de laatste maanden erg veel last van onrustige pijnlijke benen als ik lig, dit kan met spasmes te maken hebben en dit komt veel vaker voor! Wel gaan we dit ook bespreken en bekijken wat hier aan gedaan kan worden.

Tot nu toe begint mijn tweede revalidatie traject steeds meer vorm te krijgen! Ik hou jullie op de hoogte van hoe dit allemaal verder verloopt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *